Ali General Motors namerava kupiti Teslo?

Brez zadržkov lahko rečemo, da je Tesla pionir na področju električnih vozil za množično proizvodnjo. Njihov prvi izdelek, Roadster, je pravzaprav glavni krivec, da ta segment avtomobilizma v zadnjih letih cveti kot gobe po dežju.

tesla_store

Brez zadržkov lahko rečemo, da je Tesla pionir na področju električnih vozil za množično proizvodnjo. Njihov prvi izdelek, Roadster, je pravzaprav glavni krivec, da ta segment avtomobilizma v zadnjih letih cveti kot gobe po dežju.

Brez zadržkov lahko rečemo, da je Tesla pionir na področju električnih vozil za množično proizvodnjo. Njihov prvi izdelek, Roadster, je pravzaprav glavni krivec, da ta segment avtomobilizma v zadnjih letih cveti kot gobe po dežju. Okoli tega mladega podjetja pa so se že od samega začetka pojavljala vprašanja koliko časa bodo pravzaprav zdržali sami, kot nekakšen izobčenec v svetu uveljavljenih znamk.thumb tesla storeKljub vsem dvomom je Tesli uspelo zapreti marsikatera usta, bodisi s čudovitimi produkti kot je Tesla Model S, bodisi z zvezdniškimi referencami – tako Roadster, kot Model S sta namreč zelo priljubljena med zvezdniki. Kljub vsemu pa se je v zadnjem času v javnosti začelo postavljati vprašanje; ali bo ameriški avtomobilski gigant, General Motors, kupil Teslo? Ameriški spletni časopis Digital Trends poroča, da finančni analitik Yra Harris iz Praxisa verjame, da je GM na dobri poti, da kupi Teslo in to že v letošnjem letu.

V izjavi za CNBC je Harris dejal, da verjame, da je napočil čas, da GM kupi Teslo, ob tem pa se nam postavlja marsikatero vprašanje. Najbolj pomembno je zagotovo zakaj bi General Motors pravzaprav želel kupiti Teslo? Harris kot razlog navaja dejstvo, da je GM imel s svojim električnim avtomobilom Volt (ameriška različica Opel Ampere) v lanskem letu porazno prodajo, saj so prodali zgolj 19.000 enot Volta, kar je triodstotni upad prodaje napram letu 2012. Ob tem pa je Tesla navdušil s svojim Model S-om, saj skorajda ni bilo človeka, ki ne bi po preizkusu pohvalil tega avtomobila. To pa bi bila odlična odskočna deska za GM, da dominira v svetu prestižnih električnih avtomobilov.

Spomnimo, da je GM že pokazal interes za segment luksuznih EV s splavitvijo Cadillaca ELR (električnega avtomobila s podaljšanim dometom, ki si tehnologijo deli z Voltom). Ob vsem tem pa ima General Motors tudi pestro zgodovino nakupov avtomobilskih znamk, saj so si v svoji zgodovini prilastili odmevna imena kot so Hummer, Saturn, Daewoo in Saab, ter nekaj manjših deležev v Subaruju, Suzukiju, PSA Peugeot-Citroen in Isuzu. Vendar pa kljub temu, da Tesline finance niso bleščeče, se postavlja vprašanje, če bo njen izvršni direktor in ustanovitelj Elon Musk pripravljen svojega otroka prodati ali deliti z nekom? Trenutno so vse to zgolj špekulacije in ugibanja enega analitika, zato še ni čas za slavje (vsaj ne za General Motors), kako se bo zgodba odvijala pa bomo videli tekom letošnjega leta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *