Frankfurt 2013: Audi Sport Quattro

Letos Audi-jev legendarni model Sport quattro, kupe s kratko medosno razdaljo izdelan izključno za zmage na rally preizkušnjah, praznuje svojo tridesetletnico in Audi je v ta namen pripravil koncept njegove sodobne izvedenke. Javnosti so ga seveda predstavili na domačem salonu v Frankfurtu.

audi_sport_quattro

Letos Audi-jev legendarni model Sport quattro, kupe s kratko medosno razdaljo izdelan izključno za zmage na rally preizkušnjah, praznuje svojo tridesetletnico in Audi je v ta namen pripravil koncept njegove sodobne izvedenke. Javnosti so ga seveda predstavili na domačem salonu v Frankfurtu.

Letos Audi-jev legendarni model Sport quattro, kupe s kratko medosno razdaljo izdelan izključno za zmage na rally preizkušnjah, praznuje svojo tridesetletnico in Audi je v ta namen pripravil koncept njegove sodobne izvedenke. Javnosti so ga seveda predstavili na domačem salonu v Frankfurtu.audi sport quattro In čeprav ima športnik pod pokrovom velik in zmogljiv motor, pa kljub temu postopa po letošnjih smernicah, gre namreč za polnilnega hibrida! To je nekako logična poteza, potem, ko je Audi letos oznanil, da R8 e-trona ne bodo poslali v serijsko proizvodnjo. Na tem športnem avtomobilu so si nabrali ogromno izkušenj z električnim pogonom in pričakovano so morali znanje uporabiti na enem od konceptov, ki je v prihodnosti potencialni kandidat za serijsko proizvodnjo.audi sport quattro Špekulacije namigujejo, da bi koncept Audi Sport Quattro kot serijski avtomobil lahko ugledali leta 2016. Koncept, ki so ga ponosno razkrili v Frankfurtu v sebi skriva polnilni hibridni pogon, ki ga sestavlja 4-litrski V8 motor z dvema turbo polnilnikoma (enak motor poganja Audi RS7), ki razvije 560 konjskih moči in električni motor, ki doda še 110 kW (140 KM).

Ta hibridni športnik se tako ponaša s skupno močjo kar 700 konjskih moči in 800 Nm navora! Litij-ionska baterija s kapaciteto 14.1 kWh omogoča domet v električnem načinu do 50 kilometrov, Audi Sport Quattro pa naj bi se ponašal z izjemno nizko porabo. Zgolj 2.5 litra na 100 kilometrov, ob tem pa bo v ozračje izpustil 59 gramov CO2 emisij na prevoženi kilometer.audi sport quattro Številke so impresivne, tega ne moremo zanikati. Audi se je pri materialih zgledoval po BMW-ju in njihovemu i8 (ki so ga prav tako predstavili v Frankfurtu), saj je šasija iz lahkega aluminija, karoserija pa iz plastike, ojačane s karbonom (CFRP). Skupaj z baterijo športnik tako tehta 1,850 kilogramov, vendar zavoljo velike moči in navora do 100 km/h pospeši v pičle 3.7 sekunde in doseže najvišjo hitrost pri 300 kilometrih na uro. Audi Sport Quattro pa predstavlja tudi novo tehnologijo žarometov Matrix LED, ki jo bomo do konca letošnjega leta najprej videli na novi generaciji Audi-ja A8.audi sport quattro Oblikovalsko se koncept spogleduje s Quattro konceptom iz leta 2010, kljub svežemu videzu pa še vedno ohranja nekaj značilnih Audi-jevih potez. V dolžino meri 4,602 milimetrov, širok je 1,964 mm in visok 1,386 mm, ter stoji na 21-palčnih platiščih. Govorice namigujejo, da Sport Quattro ne bo videl masovne proizvodnje, pač pa naj bi izdelali med 250 do 500 primerkov in vsakega izmed njih prodajali za okoli 250,000 evrov. Bo Nemcem uspelo obuditi legendo Quattro S1 izpred tridesetih let?

{gallery}hibridi/predstavitve/audi/sport_quattro/galerija{/gallery}

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *