Predstavitev: Zero Motorcycles prenovil modele za 2012

zero_motorcycles_rmPričel se je 69. mednarodni motociklistični salon v Milanu, ki je letos še posebej »zelen« saj so tudi organizatorji namenili dosti pozornosti motociklom, ki za pogon uporabljajo obnovljive vire energije. Enega največjih in najbolj znanih motociklističnih salonov je za predstavitev prenovljenih modelov izkoristilo tudi ameriško podjetje Zero Motorcycles.

zero_motorcycles_rm

zero_motorcycles_rmPričel se je 69. mednarodni motociklistični salon v Milanu, ki je letos še posebej »zelen« saj so tudi organizatorji namenili dosti pozornosti motociklom, ki za pogon uporabljajo obnovljive vire energije. Enega največjih in najbolj znanih motociklističnih salonov je za predstavitev prenovljenih modelov izkoristilo tudi ameriško podjetje Zero Motorcycles.

Pričel se je 69. mednarodni motociklistični salon v Milanu, ki je letos še posebej »zelen« saj so tudi organizatorji namenili dosti pozornosti motociklom, ki za pogon uporabljajo obnovljive vire energije. Enega največjih in najbolj znanih motociklističnih salonov je za predstavitev prenovljenih modelov izkoristilo tudi ameriško podjetje Zero Motorcycles. Le to ponuja pet električnih motociklov, ki so bili »čez Lužo« odlično sprejeti.

thumb_zero_motorcycles_zero_s
Zero Motorcycles – Zero S

Na prvi pogled ni videti, razen nekaj kozmetičnih sprememb, večjih novosti. Navzven je teh še največ deležen model Zero S, ki je dobil nova platišča in nov, bolj moderno oblikovan sprednji žaromet. Tudi sam okvir in večina šasije je ostala enaka kot na dosedanjih modelih.

{youtube}8su-M8dzf3c{/youtube}

Spremembe pa se skrivajo v sami pogonski tehnologiji, saj je prav vseh pet modelov dobilo novo, precej izboljšano baterijo in nove elektromotorje. Nova baterija naj bi imela 95 odstotkov večjo energijsko gostoto, proizvajalec pa ocenjuje, da jo uporabnik lahko napolni 3.000 preden njena zmogljivost pade pod 80 odstotkov. To pomeni, da bodo lastniki modela Zero S 2012 lahko s prvo baterijo prevozili okrog 495.600 kilometrov.

{youtube}un3YOhVegHE{/youtube}

Podpredsednik za globalno trženje pri Zero Motorcycles, Scot Harden je ob predstavitvi novih modelov dejal: »Modelna linija za leto 2012 resnično spreminja pravila igre. Prvič v zgodovini električnih motociklov lahko motoristi s svojim električnim motorjem prevozijo več kot 160 kilometrov z enim polnjenjem. Vsi prenovljeni modeli so hitrejši, imajo večji doseg in so bolj zabavni kot kadarkoli prej. To niso koncepti. V manj kot treh mesecih bodo ljudje lahko videli in kupili modele za leto 2012 pri pooblaščenih prodajalcih motociklov Zero Motorcycles.«

thumb_zero_motorcycles_zero_ds
Zero Motorcycles – Zero DS

Zero S je čistokrvni naked, medtem, ko oznaka DS označuje »dual-sport« in predstavlja nekakšen mestni supermoto. Oba modela sta na voljo v dveh različicah in sicer v prvi, ki ima 6 kWh baterijo in v močnejši, katere elektromotor se napaja s pomočjo 9 kWh baterije. Zero S se ponaša z dometom 122 kilometrov oziroma v močnejši različici z 183 kilometrov. Oba modela sta od predhodnika tudi hitrejša, saj Zero DS doseže najvišjo hitrost 130 km/h, medtem, ko je Zero S sposoben doseči 140 km/h.

thumb_zero_motorcycles_zero_xu
Zero Motorcycles – Zero XU

Vsi, za cestno uporabo homologirani modeli, so dobili nov brezkrtačni elektromotor in regenerativno zaviranje, ki omogoča voznikom, da si nekaj električne energije povrnejo med zaviranjem.

{youtube}cLjHxlVJf4o{/youtube}

Zero XU, ki je bil posebej razvit za urbano okolje, je sedaj po vzoru Zero S in Zero DS, dobil jermenski prenos moči na koli, ki ne zahteva posebnega vzdrževanja, v primerjavi z verigo.

thumb_zero_motorcycles_zero_x
Zero Motorcycles – Zero X

Za tiste, ki imajo namesto asfaltnih površin rajši terensko vožnjo, Zero Motorcycles ponuja dva »off-road« električna motorja, ki sta bila za leto 2012 prav tako prenovljena. Model Zero X je dobil žaromete in tako postal homologiran za cestno uporabo.

{youtube}hYpQFTPPFvQ{/youtube}

Z 33 odstotki več moči in 75 odstotkov večjim dometom ga sedaj poganja enak pogonski sklop kot čistokrvni kros model, Zero MX. Ker nima svetil in ostalih elementov, ki so potrebni za homologacijo, je Zero MX namenjen izključno dirkanju oziroma uporabi na progah. Ker je močnejši od predhodnika vozniku tako ponuja, da pospešuje hitreje in doseže višjo končno hitrost.

thumb_zero_motorcycles_zero_mx
Zero Motorcycles – Zero MX

Cenovno so motocikli Zero Motorcycles seveda nekoliko dražji od klasičnih, vendar, ker so popolnoma električni so kupci le teh upravičeni do subvencije, če jih njihova država seveda ponuja. Večina prodajnih salonov Zero Motorcycles se nahaja v Ameriki, vendar pa si evropski kupci lahko svoj model naročijo preko uradne spletne strani.

{youtube}EiCE5FAiAR0{/youtube}

Za model Zero S z 6 kWh baterijo bo potrebno odšteti 11,495 evrov, medtem, ko bo močnejši z oznako ZF9 stal 13,995 evrov. Model Zero DS bo stal 11,495 evrov, oziroma 9 kWh različica 13,995 evrov. Zero XU 7,695 evrov, Zero X 9,945 evrov, motokros model Zero MX pa bo kupce olajšal za 9,495 evrov.  Vsakemu pripada dve leti garancije, dobava pa je predvidena na februar 2012.

Zero S
{gallery}elektricni_motocikli/zero_motorcycles/zero_2012/Zero_S{/gallery}

Zero DS
{gallery}elektricni_motocikli/zero_motorcycles/zero_2012/Zero_DS{/gallery}

Zero XU
{gallery}elektricni_motocikli/zero_motorcycles/zero_2012/Zero_XU{/gallery}

Zero X
{gallery}elektricni_motocikli/zero_motorcycles/zero_2012/Zero_X{/gallery}

Zero MX
{gallery}elektricni_motocikli/zero_motorcycles/zero_2012/Zero_MX{/gallery}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *