WiTricity, IHI in Mitsubishi skupaj v razvoj sistema za brezžično polnjenje električnih vozil

{njrssenc u=”http://www.elektro-vozila.si/images/stories/tehnologija/polnilne_postaje/mitsubishi/mitsubishi_witricity_rm.jpg” l=”132″ t=”image/jpg”}

mitsubishi_witricity_rmWiTricity Corporation (WiTricity), IHI Corporation (IHI) in Mitsubishi Motors Corporation (MMC) so se dogovorili, da združijo sile v raziskavah in razvoju brezžičnega sistema za enostavno polnjenje električnih vozil, združljivega z obstoječimi električnimi omrežji, ki bodo olajšali življenje uporabnikom električnih vozil v prihodnosti.

mitsubishi_witricity_rm

{njrssenc u=”http://www.elektro-vozila.si/images/stories/tehnologija/polnilne_postaje/mitsubishi/mitsubishi_witricity_rm.jpg” l=”132″ t=”image/jpg”}

mitsubishi_witricity_rmWiTricity Corporation (WiTricity), IHI Corporation (IHI) in Mitsubishi Motors Corporation (MMC) so se dogovorili, da združijo sile v raziskavah in razvoju brezžičnega sistema za enostavno polnjenje električnih vozil, združljivega z obstoječimi električnimi omrežji, ki bodo olajšali življenje uporabnikom električnih vozil v prihodnosti.

WiTricity Corporation (WiTricity), IHI Corporation (IHI) in Mitsubishi Motors Corporation (MMC) so se dogovorili, da združijo sile v raziskavah in razvoju brezžičnega sistema za enostavno polnjenje električnih vozil, združljivega z obstoječimi električnimi omrežji, ki bodo olajšali življenje uporabnikom električnih vozil v prihodnosti. Partnerstvo treh glavnih akterjev na področju brezžičnega polnjenja, električne infrastrukture in električnih vozil bo pospešilo popularizacijo brezžičnih sistemov polnjenja električnih vozil z razvojem uporabnih sistemov za posameznike, vlade in druge subjekte, vključno z elektro podjetja, za lažje in hitrejše uvajanje takih polnilnih sistemov v praksi.

thumb_mitsubishi_witricity
Slika prikazuje, kako bi se lahko sistemi za brezžično polnjenje električnih vozil uporabljali v prihodnosti

Cilj sodelovanja je, da bi postalo polnjenje električnih vozil bolj priročno za lastnike ter pospeševanje popularizacije (in s tem dostopnosti) sistemov za brezžično polnjenje na domovih in parkirišč nakupovalnih centrov, itd. Sistemi za brezžično polnjenje omogočajo prenos električne energije iz vira, ki je lahko na ali pod zemljo, v vozilo, opremljeno z napravo za zajem energije. Polnjenje se začne samodejno, ko se vozilo ustavi, brez fizičnega stika med vozilom in virom polnjenja.

WiTricity je že razvil in pričel s prodajo patentiranega sistema brezžičnega polnjenja z magnetno resonanco*1. Sistem, ki ga je razvil WiTricity lahko prenese energijo dlje in bolj učinkovito v primerjavi z običajnimi sistemi, kot so elektromagnetna indukcija in mikrovalovni prenos, uporabnost brezžičnega polnjenja pa se poveča tudi s tem, da lahko zagotavlja polnilno moč do 3,3kW na razdalji večji od 20 cm z več kot 90% učinkovitostjo na način, ki je varen in zelo prijazen do uporabnika. Sistemi, ki temeljijo na tehnologiji WiTricity delujejo brez gibljivih
delov in so manjši ter lažji v primerjavi z običajnimi sistemi.

Tri družbe bodo združile vrhunsko tehnologijo brezžičnega polnjenja, znanje o infrastrukturi električne energije ter več kot štiri desetletja raziskav, razvoja in tehnologij električnih vozil, da bi izdelale uporabne sisteme za brezžično polnjenje električnih vozil v treh korakih: raziskave & razvoj, testiranje v realnem svetu, in komercializacija.

Prvi korak vključuje:
1. Iskanje najbolj primernih in najlažjih načinov za vključitev sistema za brezžično polnjenje v polnilno infrastrukturo električnih vozil.
2. Razjasnitev pravnih zadev v zvezi z novo tehnologijo in priprava predlogov za zakone, ki urejajo uporabo takih sistemov.
3. Testiranje brezžičnih polnilnih sistemov na električnem vozilu, opremljenem z notranjo napravo za zajem energije.

Predsednik uprave WiTricity, Eric Giler, je komentiral novo sodelovanje: “Vozila na električni pogon ponujajo veliko možnosti za zmanjšanje emisij CO2 in odvisnost od fosilnih goriv. Vendar pa morajo biti prijazna do uporabnika, in brezžično polnjenje je pomembna značilnost, ki močno izboljša uporabniško izkušnjo. Mi smo veseli, da delamo z vodilnimi v industriji, MMC in IHI, na tem pomembnem programu.”

G. Kazuaki Kama, IHI predsednik in glavni izvršni direktor, je dodal: “Brezžično polnjenje je strateškega pomena za IHI. Kot dobavitelj gospodarske javne infrastrukture, je IHI zelo motiviran za razvoj sistemov, ki so okolju prijazni. Verjamemo, da bo do uporabnika prijazno brezžično polnjenje prispevalo k širši uporabi električnih vozil, kar je pomemben korak naprej za družbo 21. stoletja. Naš cilj v sodelovanju z Mitsubishi Motors in WiTricity, vodilnimi v električnih vozilih in brezžični tehnologiji, je postati vodilni svetovni ponudnik brezžičnih polnilnih postaj za javna, poslovna in stanovanjska parkirišča.”

G. Osamu Masuko, predsednik MMC dodal: “Tako, kot smo to storili pri promociji in izobraževanju o infrastrukturi električnih vozil, kot so hitri polnilci ter pametna omrežja, smo veseli, da sedaj vstopamo v novo fazo razvoja polnilne infrastrukture za električna vozila. Prepričan sem, da bomo lahko v veliki meri prispevali, skupaj z WiTricity in IHI, da postane široko razvita mreža brezžičnih polnilnih postaj za električna vozila realnost.”

*1: Sistem brezžičnega polnjenja z magnetno resonanco

Vrsta brezžičnega sistema polnjenja, ki vsebuje tuljavo in kondenzator tako v oddajniku kot v receptorju, in oddaja energijo, kadar je magnetna resonanca oddajnika sinhronizirana z receptorjem. Proces je podoben fenomenu, ko pevcu uspe z usklajenim zvokom razbiti kozarec. Ima izrazito prednost smislu svobode postavitve polnilne infrastrukture, saj lahko oddajnik in receptor delujeta pod različnimi koti, ne le en nad drugim.

O WiTricity:
WiTricity Corporation načrtuje, razvija, izdeluje in trži tehnologije za brezžični prenos energije. Podjetje, ki je bilo ustanovljeno leta 2007, komercializira tehnologijo, ki jo je izumila ekipa priznanih fizikov iz MIT. Ta tehnologija uporablja magnetizem za prenos energije brez žic na varen in učinkovit način, ki deluje na razdaljo.

O IHI Corporation:
IHI je že sklenila sporazum z WiTricity za patentiranje tehnologije. IHI želi, s pomočjo skupnega razvoja z WiTricity, postati dobavitelj sistemov za brezžično polnjenje, ne samo za električna vozila, ampak tudi za uporabo v industriji.

O Mitsubishi Motors Corporation:

MMC je postal prvi velik avtomobilski proizvajalec z množično proizvodnjo električnih vozil, ki je lansiral novo generacijo električnih vozil i-MiEV na Japonskem že v letu 2009. V letu 2010 se je začela prodaja i-MiEV v Evropi, v
severni Ameriki naj bi se prodaja začela jeseni 2011. Od konca avgusta 2011, je MMC že proizvedel že 15.000 vozil modela i-MiEV. V letu 2011 je MMC na Japonskem uvedla še vstopni električni model i-MiEV, ki stane kupca manj kot 2.000.000 \ (19.230€) po državnih spodbudah. MMC načrtuje za prihodnjo zimo na Japonskem tudi uvedbo električnega lahkega gospodarskega vozila, ki se imenuje MINICAB-MiEV.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *